elofolyoirat

Ehető, de mérgező eledelek

Ehető, de mérgező eledelek

Sajnos a természetben sokféle olyan eledel előfordul, amit a gyanútlan madár elfogyaszt, aztán valamilyen szinten megbetegszik tőle, de még az is előfordulhat, hogy az életével fizet. A kedvtelésből tartott madarak számára veszélyesnek vagy toxikusnak tekintett élelmiszerek listájának megismerése tehát papagájéleteket menthet. Ezek között sok olyan takarmányféleséget is fellelhetünk, ami az ember, vagy akár az emlősök számára teljesen veszélytelen, de a madárnak adva problémákat okoz. Az ezekre az anyagokra való érzékenység foka madárfajonként is komoly eltéréseket mutat.

eheto-1.jpg

Az ártalmasság foka sok esetben egy kissé megtévesztő. Sok van köztük, ami kis mennyiségben semmiféle problémát nem okoz, de ugyanez a táplálékelem betegségeket vagy akár halált okozhat a madaraknál, ha túlzott mennyiségben fogyasztják. Téves az a feltételezés, hogy ha egy bizonyos élelmiszer mérgező az emberekre és más háziállatokra, akkor mérgező lehet a madarakra is.

eheto-2.jpg

Állatorvosok listája tartalmazza az alábbi, bizonyítottan káros anyagokat tartalmazó élelmiszerek, táplálékként adható anyagok listáját, melyeket a papagájtartás során kerülni kell. Ezeken kívül meg kell említeni a koffeint, mely hiperaktivitást, fokozott szívfrekvenciát, remegést, esetleg görcsöket okozhat. Általános szabály továbbá, hogy minél sötétebb és keserűbb a csokoládé, annál potenciálisabban mérgező az állatnak. Ezt a két anyagot tehát semmiképpen nem kaphatják a szárnyasok.

eheto-3.jpg

Avokádó: súlyosan mérgező, a halál az elfogyasztás első 12 órájában bekövetkezik. Kistestű madarak, például kanárik vagy hullámos papagájok esetében még hamarabb. A madár szívét mérgezi meg.

Hagymafékék, fokhagyma: a kutyákra és a macskákra is mérgező. Koncentrált konyhai formában, például por vagy krém alakban még súlyosabb veszélyt jelent.

eheto-4.jpg

Fekete nadálytő: májkárosodást okozhat, hosszabb távon egészségtelen.

Gyümölcsmagok: míg a gyümölcsök túlnyomó részét a papagájok megehetik és meg is eszik, a mag szinte minden esetben mérgező, mert cianidot tartalmaz. Tehát etetés előtt az alma, cseresznye, szilva, kajszibarack és az őszibarack magját is el kell távolítani. Magokat a papagájok semmilyen körülmények között sem ehetnek.

eheto-5.jpg

Zsír, cukor: bár nem technikailag mérgező, de a nagy zsírtartalmú, a sós valamint a cukortartalmú asztali élelmiszerek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a madaraknak. Ez igaz a mártásokra, vajakra is.

eheto-6.jpg

Zöldségek: a papagájok a kerti zöldségek széles skálájáról válogathatnak, az étlapon szerepelhet zöld paradicsom, burgonya, paprika és akár padlizsán is, de a gyümölcsökhöz hasonlóan a zöldségek magjai is mérgezőek. A gombákkal nem szabad kísérletezni, mert néhányuk mérgező lehet. Főzve elvileg csökken a veszély, de mivel nem a papagájok kedvencei, ezért felesleges erőltetni.

Tej: technikailag nem mérgező, de a papagájok számára a laktóz emészthetetlen, ezért hasmenést okozhat. Sajtot és joghurtot kis mennyiségben, alkalmanként ehetnek.

Ehető, de mérgező eledelek Tovább
Konvergens evolúció

Konvergens evolúció

A természet, vagy más szóval a párhuzamos vagy konvergens evolúció lenyűgöző példája az állatvilág azon része, mely egy teljesen más és sokkal korábbi utat talált az intelligencia felé. Ez a fajta intelligencia jellemezte a mára már múlt időbe került dinoszauruszokat. Ez a tulajdonság az állatvilágban sérülékenységet is okoz - elég csak a nem megfelelő mentális ingerek vagy szimplán csak az unalom hatására önpusztító, tolltépő magatartást tanúsító papagájokra gondolni, akik a dinók leszármazottai.

konvergens-eolucio-4.jpg

Az egyik legutóbbi pszichiátriai tanulmányban jelet meg egy eset, amelyet a Midwest Avian Adoption and Rescue Services, egy papagájmentő- és rehabilitációs központ tett közé Minnesota-ban. Egy fogságban tenyésztett hím kakadu, akit a cikk szerint egymás után "több olyan gondozónak tettek ki, akik maguk is nagyon instabil személyiségek voltak (pl. családon belüli erőszak elszenvedői, kábítószer-fogyasztás, egyéb függőségek) "komplex PTSD-diagnózist (poszt-traumás stressz) produkált.

konvergens-eolucio-3.jpg

"A papagáj esetét csak a komplex PTSD lencséjén keresztül vizsgálva lehet megérteni" - írta Dr. Gay Bradshaw pszichológus és ökológus, a tanulmány szerzője. Sok ketrecben tartott papagáj tünete szinte megkülönböztethetetlen az emberi P.O.W-től és a koncentrációs tábort túlélők tüneteitől. Hozzátette, hogy a súlyosan traumatizált kakadu "gyakran lépeget a ketrecben, vészhívások, sikolyokat hallat, hajlamos az öncsonkításra és az fizikai érintkezés esetén az agresszióra is, rémálmok és álmatlanság gyötrik".

konvergens-eolucio-2.jpg

A háborús veteránoknak természetesen hasonló pszichológiai tünetük van. De amikor megkérdezek egy szakmabelit, hogy mégis hogyan lehet a papagájok esetét összekapcsolni az emberi tünetekkel, akkor szerintük a válasz pontosan abban rejlik, hogy a papagájok idegen intelligenciák, azaz az emberivel párhuzamos, hasonlóan sebzett elmék, amelyek mélyen ismerik és érzik a fájdalmat, de korlátozva vannak ennek elengedésében és az ettől való szabadulásban és segíteni is nehezebben lehet nekik.

konvergens-eolucio-1.jpg

Konvergens evolúció Tovább
süti beállítások módosítása